Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Het Kunstenpand is het levendige hart voor kunst en cultuur als onderdeel van ‘Hart van Zuid’ in Rotterdam Zuid.

Het gebied rond Winkelcentrum Zuidplein en Ahoy heeft een totale metamorfose ondergaan. Het Kunstenpand is  een gebouw dat alle inwoners inspireert, uitnodigt, verleidt en verbindt. Het nieuwe onderkomen voor onder andere Theater Zuidplein, een filiaal van de Bibliotheek Rotterdam en diverse andere culturele functies is met recht een ‘nieuw icoon’ in Rotterdam Zuid ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond.

Impressie exterieur Kunstenpand Architect De Zwarte Hond

Impressie exterieur Kunstenpand bron afbeelding: Architect De Zwarte Hond

Werkzaamheden Nieman

Het bijzondere ontwerp, de schaal van het gebouw, de stedenbouwkundig inpassing en de grote verscheidenheid aan functies in het gebouw vormen samen de ingrediënten voor een uitdagend en complex project. Andere hoge eisen aan akoestiek, gebruik en comfort zijn speerpunten binnen het kwaliteitsmanagement dat Nieman binnen dit project uitvoert.

Nieman neemt de rol in van  “onafhankelijke kwaliteitsmanager” om de kwaliteitskern van de bouwcombinatie heen. Aan de voorzijde zijn de kaders gesteld over hoe het proces van kwaliteitsbeheersing wordt ingericht.

Allereerst is een gedegen kwaliteitsplan gemaakt en zijn onder andere digitale middelen ingericht voor de kwaliteitscontroles. Op deze wijze ontstond er een heldere verantwoordelijkheidsverdeling en kon op een structurele wijze de kwaliteit worden gemonitord tijdens de realisatie en oplevering. De aanjagende en sturende rol van de kwaliteitsmanager van Nieman was hierbij essentieel.

Op basis van risicomanagement zijn daarnaast door experts en specialisten van Nieman specifieke audits en inspecties uitgevoerd.

Meer over de locatie van het Kunstenpand

Op de plek waar voorheen zwembad Charlois ligt, verijst nu het Kunstenpand. Direct gelegen aan het OV-knooppunt en de hoofdentree van winkelcentrum Zuidplein. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zal er voor diverse doelgroepen van alles te doen zijn in het gebouw. Een brede programmering op het gebied van kunst, cultuur, lezen en leren en de sociale functie van de foodcourt zorgen ervoor dat het Kunstenpand een belangrijke maatschappelijke rol vervult voor Hart van Zuid.

Het Kunstenpand in aanbouw Het Kunstenpand, Hart van Zuid Rotterdam
Gevel Kunstenpand Hart van Zuid Rotterdam Gevel Kunstenpand Hart van Zuid Rotterdam

Partners bouwcombinatie

  • Opdrachtgever : Gemeente Rotterdam
  • Ontwikkelende bouwer : Ballast Nedam, Heijmans
  • Architect : De Zwarte Hond
  • Opgeleverd : mei 2020
  • Omvang : Kunstenpand van circa 12.000 m2 BVO met theater, bibliotheek en foodcourt

Nieman sinds 2016 betrokken bij meerdere gebouwen Hart van Zuid

Nieman draagt in opdracht van de bouwcombinatie Hart van Zuid sinds 2016 bij aan de praktische invulling van het kwaliteitsmanagement voor meerdere gebouwen zoals het Zwembad Rotterdam en het International Congres Centre Rotterdam Ahoy

Heeft u vragen over ons kwaliteitsmanagement voor het Kunstenpand?

Met vragen over het gebouw en kwaliteitmanagement kunt u terecht bij Emile Jansen en Jurgen Slippens.

Lees ook