Scania Productie Meppel spuit jaarlijks zo’n 70.000 vrachtwagens in alle kleuren van de regenboog, maar de grondverf aanbrengen deed men nog niet zelf. De komst van een nieuwe fabriek moet ervoor zorgen dat ook dat deel van het lakproces in eigen handen komt. In de nieuwe productiehal van Scania worden straks alle onderdelen in de primer (grondlak) gezet. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd in twee grondlakstraten met behulp van 8 lakrobots. De onderdelen gaan naar Zwolle, maar worden ook geproduceerd voor vestigingen van Scania in Azië, Afrika en Australië.
De nieuwe paintshop komt aan de overzijde van de huidige vestiging aan de Industrieweg te staan en wordt via een luchtbrug over de Industrieweg met de huidige fabriek verbonden. De installatie in het gebouw wordt volledig CO2-uitstootvrij. Dit draagt bij aan Scania’s CO2-klimaatdoelen voor 2025. In de fabriek worden ovens opgestookt tot 80°C om de verf te laten uitharden. In de nieuwe fabriek gebeurt dit niet met aardgas, maar met warmtepompen, elektriciteit en in de toekomst misschien waterstofgas. Het gebouw wordt 2.400 m2 groot, 15 meter lang en 3 verdiepingen hoog. De uitbreiding moet eind 2021 operationeel zijn.
Met deze nieuwe paintshop onderstreept Scania het belang van Meppel als productielocatie voor de toekomst.
Werkzaamheden Nieman
Nieman verzorgde de installatietechnische advisering van de gebouwgebonden installaties in de ontwerpfase. Daarbij zijn de benodigde elektravoorzieningen uiteraard in het ontwerp meegenomen. Wij lieten de installaties voldoen aan de verwachte duurzaamheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Hierbij staat een integrale benadering van gebouw, installaties en wensen van de gebruiker centraal.
Het gebouw is voor zowel de gebouwgebonden installaties als de procesinstallatie niet voorzien van een gasaansluiting.
Voor de warmte- en koude opwekking voor het gebouw zijn op het dak warmtepompen geplaatst die werken op basis van het VRF-principe (Variable Refrigerant Flow). In de wintersituatie worden de ruimten in basis verwarmd door middel van vloerverwarming. In de techniekruimte is een warmtewisselaar geplaatst met buffervat. Via de warmtewisselaar wordt de warmte voor de vloerverwarming gegenereerd.
In de zomersituaties worden de gebruiksruimten voorzien van gekoelde lucht vanuit op het dak gestelde luchtbehandelingskast. Om in de gebruiksruimten te kunnen naverwarmen of nakoelen zijn VRF-satellietunits met een ruimtethermostaat aangebracht. De VRF-satellietunits zijn aangesloten op een BC controller(verbinding tussen de warmtepomp en afgaand leidingnet). De BC controller in het systeem maakt het mogelijk om energie tussen de verschillende vertrekken uit te wisselen. Energie welke onttrokken wordt in een ruimte waar gekoeld moet worden, kan in een ruimte worden gebruikt waar warmtevraag is.
Het warmtapwater voor de douches, wastafels in de kleedruimten en de uitstortgootstenen in de proceshal wordt bereid door een zonneboiler in combinatie met een elektraboiler.
De luchtbehandelingskast op het dak is voorzien van een kruisstroomwisselaar. De gebruiksruimten worden geventileerd met een gebalanceerd ventilatiesysteem en via de kruisstroomwisselaar wordt warmte terug gewonnen. Het ventilatiesysteem is uitgevoerd als een variabel volumesysteem op basis van CO₂. Hierdoor wordt de luchthoeveelheid ventilatielucht geregeld op basis van de hoeveelheid aanwezige personen. Als er geen personen in de ruimte aanwezig zijn, dan staat de ventilatie op minimaal en schakelt bij als er meerdere mensen in de ruimte zijn.
De verbindingsbrug is voorzien van een ventilatiesysteem bestaande uit een toevoerunit op het dak en dakventilatoren voor de afzuiging. Het systeem is uitgevoerd als een variabel volumesysteem, geregeld op basis van de gemeten ruimtetemperatuur. Dit systeem is ontworpen om ook in de zomer de temperatuur in de verbindingsbrug acceptabel te houden.
Het gebouw is voorzien van een zelfstandige middenspanningsaansluiting van 6MVA. In de laagspanningsruimte staan 3 laagspanningsverdeelkasten opgesteld. De verlichting in de groepsruimten is in LED-uitvoering. Voor een aantal kritische elektrotechnische installaties is een noodstroomaggregaat geplaatst. Bij het uitvallen van de netspanning zal binnen 15 seconden de noodstroomaggregaat worden ingeschakeld.
Op het dak zijn pv-panelen geplaatst welke zijn aangesloten op de algemene facilitaire installaties. Het gebouw is voorzien van een bliksembeveiligingsinstallatie.
Belangrijk in een productiehal is de ventilatie, het comfort en de behaaglijkheid in de zomerperiode.
Met veel aandacht voor de duurzaamheid en robuustheid van de installaties. Vooral aan de paintshop zijn hoge eisen gesteld ten aanzien van de ventilatie. Alle installaties die betrekking hebben tot het lakproces behoren tot de procesinstallaties. De procesinstallaties zijn door andere partijen ontwikkeld.
Heeft u vragen over onze installatietechnische advisering?
Neemt u dan met Herbert Lentink contact op.