Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

De wereld van bouwinformatiemodellering (BIM) ontwikkelt voortdurend. Nieman Raadgevende Ingenieurs ontwikkelt in rap tempo mee. Zo zet Nieman nu in op het integreren van het brandveiligheidsadvies in BIM. Hiervoor is Nieman een samenwerking aangegaan met het Bimfire team van Symetri Europe.” Martin Vrielink, Bouwfysisch BIM manager bij Nieman Raadgevende Ingenieurs, legt uit waarom Nieman deze stap zet en wat dit oplevert.

Omslachtige werkwijze

Vrielink: “De BIM basis ILS schrijft voor dat ‘relevante bouwfysische eigenschappen’ aan de objecten moeten worden toegevoegd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (wbdbo), geluidwering, inbraakwerendheid of thermische isolatiewaarden.

De verantwoordelijkheid voor het toevoegen van deze informatie aan het BIM ligt nu bij de modellerende architect. In praktijk betekent dit dat de bouwfysisch adviseur prestatie-eisen adviseert op basis van de pdf-plattegronden aan de architect. De architect neemt deze waarden op haar beurt over in het BIM-model. Doordat de bouwfysisch adviseur niet zelf het BIM kan verrijken met informatie levert dit een omslachtig en foutgevoelig proces op”.

Efficiëntieslag

“Bij Nieman geloven we dat dit proces efficiënter kan,” stelt Vrielink. “Door de verantwoordelijkheid van het toevoegen van prestatie-eisen bij de bouwfysisch adviseur neer te leggen kunnen we in BIM een ‘prestatie-eisenmodel’ creëren waarin het advies in 3D wordt vastgelegd en tegelijkertijd zichtbaar is op de plattegrond. Bovendien kunnen prestatie-eisen parameters automatisch in de objecten van de architect worden overgenomen.

De prestatie-eisen worden visueel gemaakt in het coördinatiemodel en ze kunnen gebruikt worden om installaties en wanden mee te clashen. Ook kan de prestatie-eis van het object in één oogopslag worden gecontroleerd ten opzichte van de daadwerkelijke prestatie van het object”.

Samenwerking

Om deze efficiëntieslag technisch mogelijk te maken is Nieman Raadgevende Ingenieurs een samenwerking aangegaan met Symetri Europe. Deze Zweedse partij heeft Bimfire ontwikkeld waarmee we op een efficiënte en makkelijke manier ons brandveiligheid advies kunnen borgen in BIM. De eerste succesvolle toepassingen in projecten zijn inmiddels een feit!

Vragen?

Bij Nieman kijken we vol enthousiasme naar de toekomst. Technologische ontwikkelingen stellen ons in staat om op nieuwe manieren te denken en te werken. Zo kunnen wij onze opdrachtgevers nog beter advies geven en efficiënter samenwerken met partners in het bouwproces.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Martin Vrielink, BIM manager bij Nieman Raadgevende Ingenieurs.