Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Met thermografisch onderzoek visualisaliseren wij wat voor het oog niet zichtbaar is.

Met behulp van infrarood fotografie visualiseren wij de temperatuursverschillen in gevel of dak. De temperatuurverschillen vormen een beeld van de thermische kwaliteit van een gevel- of dakconstructie. Ook maken wij een lekkage aan verwarmingsleidingen in wanden en vloeren inzichtelijk.

Thermografie

Wat is thermografie?

Alle objecten met een temperatuur hoger dan 0 Kelvin (-273°C) zenden infraroodstraling uit. De mate waarin deze straling uitgezonden wordt, is afhankelijk van de eigenschappen en condities van het oppervlak van het object. Een infraroodcamera vertaald de uitgezonden straling naar een thermogram. Een thermogram is een ‘afbeelding’ met een kleurenweergave van de gemeten hoeveelheid straling.

Uit een thermogram stellen we, bij invoer van enkele parameters, de werkelijke temperatuur van het oppervlak vast. Wanneer deze parameters onbekend zijn of verschillende waarden over het oppervlak hebben, dan is er sprake van een relatieve beoordeling.

Door onze specialistische kennis van de fysica en bouwkunde geven wij op grond van de temperaturen of temperatuurverschillen uit een thermogram een analyse of beoordeling van de constructie achter het oppervlak. Hoe meer informatie over de detaillering, binnen- en buitenklimaat en situatie bekend is, des te beter is de analyse en beoordeling van een constructie.

Hoe passen we thermografie in de praktijk toe?

Met behulp van de infraroodtechniek sporen we afwijkingen in de thermische schil op.

Voor het inzichtelijk maken van luchtlekken (exfiltratie en infiltratie), zonder gebruik te maken van de wind, combineren we een thermografieonderzoek vaak met een Blowerdoortest. Door het op onderdruk brengen van een woning of een ruimte wordt infiltratie van koude lucht inzichtelijk gemaakt. Door het op overdruk brengen van een ruimte worden luchtlekken aan de buitenzijde zichtbaar. Zelfs de invloed van luchtlekken op koudebruggen maken we met thermografie inzichtelijk.

Thermografie zolder

Thermografie zolder

Waarom voeren we een thermografisch onderzoek uit?

  • Opsporing van thermische lekken bij oplevering van nieuwe gebouwen;
  • Bij onderzoek van comfortklachten door tocht (luchtlekken);
  • Controle van de kwaliteit van na-isolatie bij bestaande bouw. Dit is vaak gekoppeld aan een maatwerkadvies voor energetische verbetering van het gebouw.
  • Opsporen van lekkages of andere afwijkingen van bijvoorbeeld vloerverwarming.

Wanneer kan een thermografisch onderzoek uitgevoerd worden?

De resultaten van een thermografische opname worden sterk bepaald door de condities van het onderzoek. Belangrijk is een zo groot mogelijk temperatuurverschil over gebouwschil. De meting voeren wij daarom in principe pas uit bij:

  • een buitenluchttemperatuur ≤ 5°C;
  • een binnenluchttemperatuur ≥ 20°C;
  • weinig wind (tot windkracht 3 Bft.);
  • geen zonneschijn;
  • geen regen.

Onze gecertificeerde adviseurs hebben de beschikking over een professionele infraroodcamera met een hoge resolutie. Zodat zelfs het kleinste detail niet aan het oog ontsnapt. De thermografische onderzoeken worden uitgevoerd volgens NEN-EN 13187.

Heeft u een vraag over thermografie of wilt u een thermografisch onderzoek uit laten voeren?

Neemt u dan met Gijs Gast contact op.